Stäng film

Vana av ombyggnationer under drift, rätt kompetens och mångårig erfarenhet av att arbeta med avloppsreningsverk är tre anledningar till att vi deltar i uppgraderingen och ombyggnationen av Käppalaverket på Lidingö.

Käppalaverket ägs av Käppalaförbundet som arbetar med avloppsvattenrening i Stockholmsområdet. Det pågående arbetet, som Jernbro deltar i, kommer att leda till ett minskat utsläpp av kväve, fosfor och organiskt material i Östersjön, att de skärpta utsläppsvillkoren uppfylls samt att verkets kapacitet ökar så en större mängd vatten kan renas.

Under projektets första 6 månader av 24, har Jernbros arbeten bland annat inneburit tillverkning av fyra stycken rör med en längd på hela 30 meter som, tillsammans med Tunghantering i Norrköping, har transporterats och installerats i 28 meter djupa borrhål i berget. Rören ska kopplas ihop med rötkamrarna.

− Eftersom verket är i full drift under ombyggnationen, krävs det lyhördhet och ett väl planerat arbete som är anpassat efter driftens förutsättningar samt löpande kontakt med Käppalaförbundet, för att undvika att driftprocessen störs. Att verket är i drift under arbetets gång innebär också att en rötkammare renoveras i taget, berättar Joakim Ekman, Gruppchef för Vatten & Avlopp på Jernbro i Norrköping.

Att arbete på avloppsreningsverk innebär även speciella förutsättningar i och med att det finns biologiska risker och gasledningar, liksom att de mekaniska installationerna till viss del utförs i bergtunnlar och bergrum.

Efter Maskinkonsulterna EVT:s utmärkta maskinritningar, har Jernbros verkstad i Åby kunnat prefabricera smidesarbeten, som rör, rörstöd, rörfästen och andra speciella rördelar. Jernbros höga svetskvalitet har också uppskattats av Käppalaförbundet där röntgen av alla rörsvetsningar ligger till grund för att säkra god kvalitet.

− Närmsta tiden ska bland annat rörsystem, pumpar och rötkammaromrörare installeras. Arbetet med omrörarna, som ska lyftas ned med kran till 30 meters djup, kommer bli spektakulärt eftersom de är så väldigt stora. Det är inte ofta det sker i denna bransch, så det känns bra att Käppalaförbundet förstod vid upphandlingen att detta är något som Jernbro kan utföra, berättar Joakim.

− Käppalaförbundet är en bra kund, eftersom de har hög kompetensnivå och vet vad de vill. De i sin tur är också nöjda med oss och nästan lite förvånade över att det gick så smidigt att installera rören, trots att det dök upp icke planerade saker som punktering och asfaltsarbeten längs infartsvägen. Anledningen till det är att vi, tillsammans med Käppalaförbundet, byggentreprenören Frijo och Tunghantering i Norrköping, har gjort en grundlig och uppskattad arbetsberedning, där vi gick igenom risker och alternativa lösningar, avslutar Joakim.

Käppala, Jernbro

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Joakim Ekman, Gruppchef Projekt och Industrirör Norrköping +46 10-483 09 33 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Projekt

  NorRens är en stor distributör av våra slamförtjockare

  NorRens slutkunder vill ha utrustning med den senaste tekniken och väljer därför Jernbros slamförtjockare - igen.

  Maskinbearbetning

  CorPower Oceans skapar energi via vågkraft med Jernbros hjälp

  Jernbro har bidragit med tillverkning av komplexa detaljer till CorPower Oceans produkt. Resultatet är en boj som ska generera energi ur havsvågor.

  Industrirör

  Industrirör från Jernbro bidrar till Lindes ökade gasproduktion

  Linde har byggt ut anläggningen i Norrköping för att öka sin kapacitet att rena och kyla koldioxid. Det medförde ett behov av ett omfattande rörarbete som gick till Jernbro.

  Industrirör

  600 meter svets och ett lapptäcke löste cisternbottenbytet

  Bitumenleverantören Nynas hade konstaterat ett läckage i en cistern, vars golv hade rostat sönder. Förtroendet för att lösa problemet, gick till Jernbro.

  Dela gärna detta