Stäng film

Jonas Andersson, gruppchef vid Jernbros svetsavdelning i Avesta, fick våren 2019 ett samtal från Marcus Granqvist. Jonas känner Marcus sedan tidigare, men den fråga han nu fick verkade så osannolik, att han till en början inte berättade något för kollegorna.

Marcus Granqvist driver företaget Hold Fast Marine AB i Borlänge. Via en träff vid en sökning på nätet blev Marcus kontaktad av ett företag som utvecklar och tillverkar ubåtar för röjdykare. Behovet de hade var att vidareutveckla och tillverka en upptagningsvagn för ubåtar. Tiden var dock knapp och antalet sex nya vagnar. Marcus kontaktade då Jernbro i Avesta som han visste hade både konstruktions- och tillverkningskapacitet.

Jonas och Marcus besökte kunden omgående och projektet rivstartade. Mathias Dahlström, konstruktör hos Jernbro tog fram en prototyp som testades hos kund. Vagnen behövde bli något smalare för enkelt kunna lastas i och ur en 40 fots container. En lösning på det problemet, idéer på ytterligare förbättringar och smarta praktiska lösningar presenterades av Jernbro. Efter kundens godkännande var kravet att kunna leverera två vagnar inom sex veckor vilket förutom konstruktion, svetsning och montage även innefattar hemtagning av material och en tur för vagnarna till Degerfors fram och tillbaka för galvanisering.

 

Magnus Granqvist, ägare till Hold Fast Marine, till vänster och Mathias Dahlström, konstruktör på Jernbro, till höger

”Jag är jättenöjd” säger Marcus Granqvist. ”Att samarbeta med Jernbro i detta projekt har varit mycket givande och spännande. Speciellt uppskattar jag flexibiliteten och de korta beslutsvägarna hos teamet i Avesta. Våra gemensamma idéer till såväl grundkonstruktion som förbättringar har snabbt arbetats in i ritningarna. Man har också varit lyhörd för slutkundens behov och själva kommit med många bra idéer som gjort produkten bättre” avslutar Marcus som är på plats just som de två första vagnarna färdigställs.

Svetsverkstaden i Avesta har tillhört Jernbro sedan 2018. Teamet består av 25 kompetenta mekaniker som arbetar både ute hos kund och i den egna verkstaden.

Under hösten 2019 har Jernbro förvärvat industriverksamheten inom Veolia vilket innebär att ytterligare kapacitet och kompetens adderats i Avesta. Inte bara inom mekanik och svets utan även inom el, automation, fastighetsservice, maskinbearbetning och kalibrering.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Mathias Dahlström, Gruppchef Mek Avesta +46 10-483 05 01 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Engineering

  Fler certifieras inom underhållsledarskap

  För att kvalitetssäkra kompetensen har vi valt att utbilda fler chefer och specialister som aktivt arbetar med underhåll.

  Underhåll

  Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtal

  Vi gjorde en leveransöverenskommelse där vi lovade att hålla eftermarknaden vid liv till 2030.

  Underhåll

  Uppgraderad traversbana på Outokumpu

  Uppgraderad traversbana i gammal bruksmiljö med en lyftkapacitet på hela 60 ton.

  Underhåll

  Världsklass i personligt ledarskap

  Med hög kompetens och stor passion för sitt arbete har flera personer gjort en enorm insats.

  Dela gärna detta