Stäng film

Vi har tillfört kompetenser inom svets- och rörarbeten, konstruktion, teknik och byggprojektledning vid Metacon ABs byggnation av vätgastankstationen för Uppvidinge Vätgas AB. Det är Sveriges första kompletta publika vätgastankstation för tunga fordon och personbilar som får vätgasen producerad med el från ett eget vindkraftverk.

Vätgastankstationen har uppförts parallellt med anläggning av en elektrolysanläggning för produktion av grön vätgas vid Uppvidinge Vätgas vindkraftverk i Småland. Anläggningen har en kapacitet på 200 kilogram ren vätgas per dygn.

Vi har levererat rörsvetsning, rörarbeten, montage av containerstationer och kringutrustning samt expertis inom konstruktion, teknik och byggprojektledning. Kraven på Jernbros svetsarbete har varit höga då stationen arbetar med höga tryck (350 bar för personbilar och 700 bar för tunga fordon).

− En nyckelfaktor i samarbetet mellan Jernbro och Metacon har varit att Jernbro haft konstruktions- och ingenjörskompetens på site och därmed kunnat arbeta ”ad hoc”. På grund av sena ändringar och beslut har de därmed kunnat projektera om i realtid. Under byggnadstiden har vi behövt göra anpassningar för att följa de standarder och direktiv som finns, men vi har även själva varit med och satt standarder som ännu inte finns inom vätgasområdet. Jernbro har haft ett stort tålamod och engagemang i projektet som inte har följt den traditionella projektmodellen, berättar Jonas Danielsson, Affärsområdeschef elektrolys på Metacon.

− Med anledning av det framgångsrika samarbetet i Uppvidinge, kommer vi att utvidga det. I första hand ska Jernbro kontrakteras som EPC-partner för de två nästkommande anläggningarna i Sverige, som ska uppföras i Arvidsjaur och Piteå. I de nya projekten kommer Jernbros bidrag att utökas, då vi utifrån lärdomar i vårt första samarbetsprojekt har ändrat utförandet till att i större grad både prefabricera rörarbetet hos Jernbro och utnyttja Jernbros projektledning för att styra konstruktionsarbetet, fortsätter Jonas.

− Samarbetet med Metacon har fungerat mycket bra. Det har bidragit till att vi har skrivit ett nytt kontrakt gällande nya vätgasstationer i Norrland. Det blir ett fördjupat samarbete där vi även ska utföra en stor mängd rörprefabricering i vår verkstad i Finspång, berättar Henric Esko, Affärsenhetschef Projektområde Nord, Jernbro.

Den 31 augusti inviger Metacon AB och Uppvidinge Vätgas AB den vindkraftsdrivna vätgastankstationen och då kommer Jernbro att vara på plats som utställare i Älghult.

− Man kan säga att vårt arbete utgör en del av grunden för denna banbrytande vätgasstation. Det har varit givande att bidra med våra spetskompetenser i detta gröna omställningsprojekt som erbjuder ett 100% miljö- och klimatvänligt alternativ till traditionellt drivmedel, avslutar Henric.

Metacon_Vätgas

Metacon_Vätgas

Metacon_Vätgas

Metacon_Vätgas

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Henric Esko, Affärsenhetschef Projekt Nord Luleå +46 10-483 06 10 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Underhåll

  Bråda dagar på LKAB med underhåll, spillfickor och pelarförstärkning

  LKAB ville att vi även åtog oss arbete med spillfickor och pelarförstärkning förutom underhåll under underhållsstoppet.

  Industrirör

  Industrirör från Jernbro bidrar till Lindes ökade gasproduktion

  Linde har byggt ut anläggningen i Norrköping för att öka sin kapacitet att rena och kyla koldioxid. Det medförde ett behov av ett omfattande rörarbete som gick till Jernbro.

  Water Technologies

  Långa rör från Jernbro till djupa borrhål på Käppalaverket

  Vana av ombyggnationer under drift, rätt kompetens och mångårig erfarenhet av att arbeta med avloppsreningsverk är tre av anledningarna till att Jernbro deltar i ombyggnationen och uppgraderingen …

  Maskinbearbetning

  CorPower Oceans skapar energi via vågkraft med Jernbros hjälp

  Jernbro har bidragit med tillverkning av komplexa detaljer till CorPower Oceans produkt. Resultatet är en boj som ska generera energi ur havsvågor.

  Dela gärna detta