Stäng film

2010 kom man fram till att man ville byta ut styrsystemen i AGV:erna som i Volvos motorfabrik i Skövde fraktar motorerna mellan de fem monteringslinjernas 650 olika stationer där man utför olika monteringsmoment och även provstartar motorerna.

AGV-vagnarna har funnits i fabriken sedan den byggdes för över 20 år sedan. Kommunikations- och säkerhetssystemen började bli uråldriga och tillgången på reservdelar började sina. Volvo ville uppgradera tekniken för att öka personsäkerheten och för att öka flexibiliteten och tillgängligheten på lång sikt.

De 300 AGV:erna som åker omkring i monteringshallen får anvisningar från ett övergripande system vart de ska åka. Den gamla tekniken som användes med antenner nedfrästa i golv skulle nu ersättas med en flexibel kommunikationsutrustning för att kunna utbyta mer information mellan den rörliga och den fasta utrustningen.

– Volvo ville ha ett öppet kommunikationssystem med öppet gränssnitt, bland annat för att underhållsavdelningen skulle känna igen sig. Till skillnad från en pc-lösning, som kan liknas vid en svart låda som man inte kommer in i, är en plc-lösning öppen och betydligt mer flexibel, säger Roland Krantz, inköpsansvarig på Jernbro i Skövde som fick uppdraget av Volvo att genomföra projektet.

FLEXIBELT  GRÄNSSNITT

På AGV:erna är ett nytt grafiskt gränssnitt kopplat. Den stela tryckknappspanelen har bytts ut mot ett gränssnitt som kan förändras allteftersom.

Man kan mycket enklare göra om layouten och lättare ställa om från motortyp till motortyp. Det är mycket flexiblare och enklare för operatörerna, säger Jesper Himmerman, som är serviceingenjör på Jernbro och arbetar med hårdvara, AGV-elektronik och konfigurationen av det industriella nätverket.

– Kommunikationen är snabbare, flexibiliteten är större och det är ett system som Volvo känner igen sig i och har möjlighet att vidareutveckla själva då de har egen kompetens som behärskar systemen. Det är en stor fördel, säger Pär Knutsson, projektledare på Jernbro.

Tidigare var det inte variantberoende. Nu vet en vagn när den kommer fram till en station vad det är för slags motor. Grundinställningarna vid monteringsborden på de fem monteringslinjerna är olika beroende på motortyp och om det är bensin- eller dieselmotor. Vagnen höjer och sänker sig automatiskt beroende på den motortyp som fraktas på vagnen. Systemet är även förberett för att kunna individanpassa vagnarna så att de höjer och sänker sig själva automatiskt efter längden på montörerna.

BYTE UNDER PRODUKTION

Under tre veckors uppehåll sommaren 2012 gjorde Coor det stora systembytet och upp- graderade därefter fem AGV:er var tredje dag – mitt under brinnande produktion.

– Det var ett logistiskt pussel, vi jobbade i månadsvisa materialbatcher och gjorde systembytet under full produktion. Det var komplext att koordinera alla leverantörer men vi klarade det på utsatt tid och utan produktionsstörningar, säger Roland Krantz.

– Jag trodde inte att det skulle fungera så bra som det gjorde. Vi programmerade ju om alla 300 vagnar och bytte hmi men det gick överraskande bra, säger Martin Bratt, plc-programmerare på Jernbro och den som skapade och programmerade den omfattande plattformen för datahantering och kommunikation.

Tillgängligheten är nu högre, kommunikationen är snabbare och finns framförallt överallt men den allra största fördelen är flexibiliteten.

 

 

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Pär Knutsson, Skövde (Sydväst) Säljchef Automation +46104831184 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Automation

  Jernbro levererar testbänkar till Kina

  När Volvo Cars valde att satsa på en motorfabrik i nordöstra Kina gick uppdraget att leverera och installera testbänkar till Jernbro

  Automation

  Jernbro är Siemens Solution Partner

  Sedan början av 2014 är Jernbro en Siemens Solution Partner inom PLC, HMI, Nätverk samt Drives and Motion.

  Dela gärna detta