Stäng film

LKAB Mekaniska hade som krav att alla leverantörer skulle uppfylla kvalitetskraven EN 3834-3 för svetsning, men även att kunna jobba nära dem och finnas lokalt. Det uppfyllde Jernbro. Krav på rätt kompetens inom grovsvetsning, som är behövligt när det är så väldigt tjocka, stora och tunga plåtar liksom behövlig maskinpark för maskinbearbetning uppfyllde Jernbro också. Resultatet blev leverans och tillverkning av 13 palletsramar, 39 palletsarmar och 65 drivkedjeenheter.

I projekt Ny kylare KK 3 valdes LKAB:s dotterbolag LKAB Mekaniska som huvudleverantör, som i sin tur valde Jernbro som en av sina huvudleverantörer. Projektets syfte är att byta ut pelletskylaren i Kiruna Kulsinterverk 3 som nu har varit i drift i 25 år.

– Vi är jättenöjda med att alla delleveranser har genomförts enligt våra önskemål. Vi ser nu fram emot en fullt fungerande maskin som kyler ner järnmalmspelletsen för att kunna tas om hand för vidare distribution, säger Jan Andersson, projektledare på LKAB Mekaniska.

 

 

Bild från provmontaget på Jernbro med ram till vänster och plåt med spår där palletsen kyls, till höger.

– Vi är en stark leverantör eftersom vi är kompletta gällande svetsning och maskinbearbetning, men även för att vi är certifierade enligt de rätta normerna SS-EN ISO 3834-3. Vi kan dessutom frakta dessa stora volymer, som det ändå handlar om, säger Mikael Fors, avdelningschef på Jernbro i Kiruna. Exempelvis mäter en av delarna, en jättestor ring, hela 27 meter i diameter och det vi har levererat väger drygt 300 ton totalt.

– Det som har komplicerat projektet är att materialleverantörerna har varit långt borta från oss och att det har varit stora volymer att frakta. Men med god planering och gott samarbete med leverantörer och vår maskinbearbetning i Avesta har leveranser skett enligt kundens önskemål, berättar Mikael.

Delleveranserna har skett från årsskiftet fram till och med maj. I juni till juli ägde slutmonteringen och provmonteringen rum i LKAB:s truckverkstad i Mertainen, utanför Kiruna. I september 2020, under ett stopp för förebyggande underhåll, transporterades allt till Kiruna för uppmontering. I slutet av oktober är planen att driften och produktionen ska vara igång.

Palletsram med mycket spånor och stora skärdjup under bearbetning på Jernbro

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Tor Holm Eriksson, Verksamhetsutveckling Avesta +46 10-483 13 76 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Underhåll

  10 ton plåt bidrar till att rena sjöar

  Företaget Vattenresurs har en patenterad metod för att effektivt stoppa läckaget av fosfor i sjöar. I arbetet med att rena sjöar används specialbyggda båtar, som Jernbro har byggt.

  Underhåll

  U-båtsvagnar – ett annorlunda uppdrag i Avesta

  Behovet de hade var att vidareutveckla och tillverka en upptagningsvagn för ubåtar.

  Dela gärna detta