Stäng film

Bengt Fransson reser regelbundet tvärsöver jordklotet. Han är Liaison Officer för Volvo Car Engine, vilket innebär att han bland annat har ansvar för en stor del av samordningen mellan verksamheterna i Skövde respektive Zhangjiakou, knappt 20 mil nordväst om Peking. Det är där Volvo Cars har valt att bygga upp sin första kinesiska motorfabrik.

– Zhangjiakou är en ganska ”ny” stad, sedd ur västerländsk etableringssynpunkt. Den öppnades för etableringar så sent som 1997, vilket numera präglar staden: den är ännu inte lika utvecklad som städerna kring Shanghai, men det går framåt i snabb takt, berättar Bengt Fransson.

Att bygga en fabrik innebar därför lite speciella utmaningar.

– Själva bygget gick bra, det tog cirka ett halvår att få allt på plats. Den blev klar hösten 2012 och under 2013 installerade vi den första etappen. Det finns dock vissa kulturskillnader som hänger ihop med att kineserna är inne i en stark utveckling.

Han skrattar till och konstaterar att det inte behöver vara av ondo, eftersom en blandning av kulturerna för mycket gott med sig.

OMRÅDET MER INTRESSANT

Genom ett samarbete med Högskolan i Skövde ger Volvo Cars stöd för den kompetensutveckling som behövs i inledningsskedet. Utvecklingstakten lär dock öka snabbt och området blir ännu mer intressant, nu när Peking tillsammans med Zhangjiakou har fått uppdraget att arrangera vinter­ OS 2022.

– Det kommer att hända mycket inför OS, och de har bland annat dragit igång en stor infrastruktursatsning med en höghastighetsjärnväg mellan städerna, säger Bengt Fransson.

Nu pågår det dessutom ett arbete med att etablera ett vänortsavtal mellan Skövde och Zhangjiakou.

 FÖRDEL MED SAMMA UTRUSTNING

Testbänkarna som ska till Kina byggs i Skövde, för att sedan kunna godkännas av Volvo Car Engine innan de flygs till Kina för driftsättning. Motorfabriken använder denna End-­of-­Line­ utrustning för bland annat läcktester, så att de kan göra inspektion av ljud och läckage vid temperaturväxlingar.

– I USA finns det krav på att testa vissa specifika funktioner i motorn, och det underlättas av den här utrustningen, säger Hans Krantz, Beredningschef för slutmontering och provning på Volvo Car Engine.

– Vi visste vilken god funktion vi har i Skövdefabriken och då var det väldigt lockande att kunna etablera samma möjligheter i Zhangjiakou. Dessutom kan vi testa nya program i Skövdefabriken, för att sedan lägga över dem till Kina när vi är nöjda med funktionerna. Det är en stor fördel att använda samma utrustning i bägge motorfabrikerna.

Hans Krantz konstaterar också att det är ytterst viktigt för dem att utrustningen är flexibel, så att den kan anpassas efter framtida produktförändringar.

ENORM POTENTIAL

Den första leveransen bestod av tre testbänkar, och därefter gjordes ytterligare en leverans med lika många.

– I nästa omgång vill vi ha fyra bänkar till, och hur det totala behovet ser ut vet vi inte ännu, säger Bengt Fransson.

För hur stor den kinesiska marknaden kommer att bli vågar han sig inte på att förutspå.

– Potentialen är i alla fall enorm. Någon gång under 2014 gick Kina om USA och är även fortsatt en ytterst viktig marknad. Då är det logiskt att ha en motorfabrik på plats, även om lönerna ökar och prisskillnaderna mot västvärlden minskar. För det innebär framför allt en förenklad logistik och besparingar i form av tullavgifter och liknande.

Årets turbulens i den kinesiska ekonomin har bara delvis påverkat Volvo, konstaterar Bengt Fransson.

­– Den har haft effekt på försäljningen, men vi har inte sett någon anledning till att ändra våra strategier. För närvarande tror vi framför allt mycket att vi kan ha betydande framgångar med XC90 och alla de nya modeller som är på gång.

Rickard Lundquist, projektledare på Jernbro

Ni har ett visst ansvar för drift och underhåll även på de kinesiska testbänkarna – hur hanterar ni det?

– Vi kan övervaka och analysera de kinesiska bänkarna härifrån Skövde, så att vi till exempel tittar in i motorstyrningsemulatorn och ser allt som händer. Vi kan inte styra maskinerna på distans, men vi kan instruera personalen på plats när vi ser vad som behöver göras.

Uppdaterar ni mjukvaran på distans också?

– I viss mån, men ändringarna måste givetvis först vara förankrade hos driftpersonalen. Vi uppdaterade till exempel nyligen alla PLC-program. Mjukvaran till den operatörspanel som visar alla moment ligger också på en server, inte lokalt i bänken, så att vi lätt kan göra förbättringar och lägga ut dem över alla skärmar när det passar.

Har ni varit tvungna att anpassa bänkarna till Kina?

– Ytterst lite. Principen är ju att de ska ha samma funktionalitet som de som finns i Skövde. Vi har dock bytt ut en del komponenter så att det ska vara lättare att hitta reservdelar i Kina.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Pär Knutsson Säljchef Automation Skövde +46104831184 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Automation

  IPV kortar varmtest från 20 till 3 minuter

  På Jernbro utvecklas framtidens kvalitetssäkring för bland annat motortillverkare.

  Automation

  Nytt kommunikationssystem för 300 AGV:er

  Volvos motorfabrik i Skövde har bytt kommunikationssystem i AGV:erna i monteringshallen för att klara framtida krav.

  Dela gärna detta