Stäng film

I ett anonymt rum i Jernbros anläggning i Skövde står deras laboratorium med utrustning för motorprovning. Det används för utveckling och tester, men annars är poängen med motorprovningen att den ska ske så integrerat med tillverkningen som möjligt.

En typ av motorprovning är IPV (In Process Verification) där man verifierar motorn i ett antal steg under monteringsprocessen.

Det är framför allt kopplat till produktion av motorer till lastvagnar och tanken är att du efter ett kritiskt arbetsmoment ska ha en station som verifierar funktionen – eller slår larm direkt om det finns några brister, berättar Rickard Lundquist, projektledare på Jernbro.

Grundprincipen med IPV är alltså rätt enkel; man skulle kunna säga att en medarbetare med ett skjutmått som går in och kontrollerar utrustningen under produktionsprocess är ett exempel på IPV. Syftet är att så tidigt som möjligt verifiera och styra processen och utfallet på produkten.

– Det som gör vår process extra värdefull för kunden är precisionen i kombination med automatiseringen, alltså att man får automatiskt en analys av testresultaten.

Ökad kvalitetssäkring

– Denna motorprovning innebär ett flertal fördelar för kunden, konstaterar Rickard Lundquist,. För det första går det att ersätta en del av det tidigare långa hettestet med kalltester följt av ett kort varmtest. Tidigare kördes exempelvis en lastvagnsmotor i ett separat motorprovningsrum i omkring 20 minuter. Med IPV-utrustningen från Jernbro räcker det en varmkörning på mellan två och tre minuter.

– Det bidrar givetvis till såväl kortare ledtider som minskad bränsleåtgång – vilket i sin tur sparar både pengar och miljö, säger han.

Med noggrannare kontroll och snabbare återkoppling får kunden också en ökad kvalitetssäkring i produktionen. Det gör då att underhåll och garantiärenden minskar väsentligt.

Förfinade metoder

Jernbro har erfarenhet av motorprovning sedan 1998 och har levererat ett antal testutrustningar till framför allt motortillverkning för lastvagnar. Sedan dess har de förfinat metoderna och även börjat med motorprovning av personbilsmotorer. I det fallet handlar det om End-of-Line, där motorn provas i det absolut sista skedet. Motorn startas och körs några minuter för bland annat läcktester.

– På det sättet går det bland annat att göra inspektion av ljud och läckage vid temperaturväxlingar, säger Rickard Lundquist.

Under åren har de utvecklat ett avancerat emuleringssystem för motorstyrning som ger kunderna en flexibilitet. Utrustningen är inte bunden till den aktuella produkten utan kan anpassas efter framtida produktförändringar.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Pär Knutsson Säljchef Automation Skövde +46104831184 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Automation

  Jernbro levererar testbänkar till Kina

  När Volvo Cars valde att satsa på en motorfabrik i nordöstra Kina gick uppdraget att leverera och installera testbänkar till Jernbro

  Automation

  Jernbro är Siemens Solution Partner

  Sedan början av 2014 är Jernbro en Siemens Solution Partner inom PLC, HMI, Nätverk samt Drives and Motion.

  Dela gärna detta