Stäng film

I samband med att Siemens Energy AB skulle bygga nya lyftanordningar till sina testriggar för gasturbiner, hörde Thomas Christiansen på Siemens av sig till Ali Eshgi, Civilingenjör på Jernbro. Thomas ville ha hjälp med hur lyftmaskinerna skulle se ut och fungera.

Turbiner i olika storlekar testas på Siemens testriggar
På Siemens fyra testriggar i Finspång provkörs främst nybyggda turbiner, men även de som varit hemma för reparation eller liknande. I sitt arbete ser Thomas och hans kollegor till att rätt effekt kommer ut i förhållande till maskintyp, att vibrationsprestandan och rotordynamiken är god samt att det emissionsmässigt ser bra ut. Sedan testas allt som sitter på turbinen, som till exempel ventiler och ledskenor.

– Vi är här som instans för att testa att allting fungerar som det ska innan turbinen skickas vidare till slutmontaget. Den får alltså ett godkännande att få gå vidare. Det är som att starta en ny maskin för första gången, på vilken du ska få allting att fungera under en viss tid.

Lyftanordning Siemens

Mellan 40–60 enheter testas varje år på testriggarna. En turbins testcykel tar mellan 7 och 10 dagar beroende på vad det är för maskin och vad det är som ska testas på maskinen. Turbinerna drivs av naturgas och används för att generera ström eller kompressordrift.

Thomas arbetar som driftsättare på alla fyra riggarna. Totalt är de 14 personer, varav två är inhyrda på heltid från Jernbro sedan cirka 9 år.

 

Tre lyftanordningar är byggda till Trifsrigg 1 och 2
Lyftanordning Siemens Ali och hans kollegor på Jernbro har byggt tre lyftanordningar till Siemens testriggar; ett för att lyfta kompressorturbinen, ett annat för både kompressorturbin och utloppshus och ett tredje större för att lyfta hela den stora testadaptern. Jernbros lyftmaskiner används vid 2 av de 4 riggarna; Trifsrigg 1 och Trifsrigg 2.

De två mindre lyftanordningarnas uppgift är att förse Trifsrigg 1 och 2 med turbiner som ska testas. Lyftmaskinerna är motorstyrda för att kunna balansera vikten. Det gör att lyften alltid blir stabila, vilket gör det lättare att sikta och styra in lasten. Det ger på så vis också ett mycket säkrare lyft. Turbiner och olika maskiner som testkörs väger mellan 17 och 25 ton. Turbinen består av 5 000 komponenter och är 1,5–3 m i diameter och är 5–6 m lång.

Lyftanordning med kraft att lyfta 80 ton
När alla anslutningar är påmonterade och maskinen är färdiggjord, så används den stora lyftmaskinen. Den kan lyfta hela 80 ton och kan därmed köra in hela testadaptern, som väger mellan 40 och 50 ton, i Trifsrigg 1. Lyftanordningen är motorstyrd och ger testadaptern en egen balanspunkt så allting kan lyftas rakt och jämnt.

– För de här tunga maskinerna som ska siktas in med så små marginaler, så fungerar lyftanordningarna verkligen jättebra. De här hjälpmedlen, som Ali har gjort, har hjälpt oss väldigt mycket, säger Thomas nöjt.

Varje år är Jernbro på plats för att genomföra tillståndskontroll av lyftanordningarna. Jernbro, och framför allt då Ali, är också behjälplig med fallskydd på testanläggningen liksom andra lyftmaskiner och svep för olika moment. Jernbro står också bakom underhållet av Siemens traverser och kranar.

– Vi får professionell hjälp av Jernbro och de är väldigt servicevänliga. Det är hög kunskap på hjälpen vi får, avslutar Thomas.

– För de här tunga maskinerna som ska siktas in med så små marginaler,
så fungerar lyftanordningarna verkligen jättebra.
Thomas Christensen, Siemens Energy AB

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Ali Eshgi, Ingenjör Underhåll & Automation Finspång +46104830387 Skicka e-post

Kontakta undefined

    Du kanske också är intresserad av

    Engineering

    Industrins framtida arbetsplats

    Människa och kollaborativa robotar samarbetar i framtidens produktionslinje

    Engineering

    Komplex flytt under tidspress

    Förra våren köpte SSAB några linjer för rullformning som stod i Fagersta. Men de behövde flyttas ett halvdussin mil norrut – till Borlänge.

    Engineering

    Fler certifieras inom underhållsledarskap

    För att kvalitetssäkra kompetensen har vi valt att utbilda fler chefer och specialister som aktivt arbetar med underhåll.

    Dela gärna detta