Stäng film

För att sommarens båtturer på Göta kanal inte ska få ett abrupt slut i Motala, har Jernbro hjälpt Motala kommun att renovera en bro. Det är Gamla riksvägsbron som har fått sina hydraulcylindrar renoverade i förebyggande syfte. Anledningen är att bron ska kunna höjas och sänkas utan problem för alla båtar som ska passera under sommaren.

− Vi blev tipsade om att Jernbro både finns lokalt och har rätt kompetens för jobbet, så vi bad dem titta på uppdraget och lämna anbud. I vår offentliga upphandling föll sedan det slutgiltiga valet på Jernbro, berättar Underhållsingenjör Mattias Lindkvist på Motala Kommun.

I projektet ingick åtta hydraulcylindrar från Gamla riksvägsbron som har två broklaffar. Cylindrarna är stora och tunga och de största väger ca 1200 kg vardera.

− I och med cylindrarnas höga vikt, deras placering under bron och att enda vägen in var en gångdörr, fanns det helt klart en del utmaningar med att få ut cylindrarna. Men vår industrimekaniker med god erfarenhet av tunghantering, välkomnade utmaningen. Det löste sig genom att vi tillverkade några specialvagnar som vi rullade cylindrarna på, berättar Morgan Ferm, Underhållsmekaniker på Jernbro.

För att komplicera det än mer, behövde ena körfältet spärras av med kranbil när cylindrarna skulle lyftas ut. Det innebar noggrann säkerhetsplanering och riskbedömning, i likhet med övriga moment i projektet.

− Väl på plats på verkstaden, blev det demontering, inspektion och packningsbyte. Eftersom vi har utrustning för att provköra och provtrycka i vår hydraulverkstad, gjorde vår hydrauliker även det för att säkra att packningarna höll tätt, fortsätter Morgan.

För att minska risken för problem med smutsigt hydraulsystem och för att oljans renhet ska uppfylla standardkravet, passade Jernbro på att byta alla hydraulfilter och rena oljan med filteraggregat.

När alla hydraulcylindrar hade fraktats tillbaka till bron, lyfts ned och förflyttats in på specialvagnarna och monterats på igen, kunde systemet startas upp, fyllas på med olja och luftas.

− Samarbetet med Jernbro har varit kanon hela vägen med trevligt bemötande och professionellt utförande. Sedan uppskattar jag extra mycket att Jernbros medarbetare är ödmjuka, ärliga och agerade smidigt vid exempelvis extra tillkommande arbete. Vi hade en bra dialog under hela projektets gång, så jag är supernöjd och kan varmt rekommendera Jernbro. Arbetet blir dessutom flexibelt i och med att de är lokaliserade i samma län, säger Mattias.

− Det känns bra att allt mekaniskt som vi gjort fungerar, eftersom vi inte har gjort något likande tidigare. Det är i och för sig lite komiskt i och med att vi ändå heter Jernbro. Nu kan jag ändå säga att Jernbro arbetar med broar, då jag tidigare fått frågan om vi gör det med anledning av namnet, säger Morgan och skrattar.

Motala kommun

Motala kommun

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Jan Olofsson, Gruppchef Mekanik Finspång +46 10-483 01 56 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Strategiska Partnerskap

  Byte av båtlastarbälg på hög höjd över vattnet hos Lantmännen

  Vi har bytt en bälg på en båtlastare som Lantmännen använder för  lastning av spannmål. I tillägg till kompetens inom mekanik och el behövde personalen inte var rädd för höjder.

  Maskinbearbetning

  CorPower Oceans skapar energi via vågkraft med Jernbros hjälp

  Jernbro har bidragit med tillverkning av komplexa detaljer till CorPower Oceans produkt. Resultatet är en boj som ska generera energi ur havsvågor.

  Dela gärna detta