Stäng film

Förra våren köpte SSAB några linjer för rullformning som stod i Fagersta. Men de behövde flyttas ett halvdussin mil norrut – till Borlänge – och Jernbro fick i uppdrag att ta hand om hela hanteringen av det ovanligt stora flyttlasset. Med en tydlig deadline som pressade på.

– Tidsbegränsningen ingick från början i avtalet, så vi var mycket medvetna om den pressen. Däremot var vi inte på det klara med vart de tre produktionslinjerna skulle flyttas, berättar Per Enockson, projektledare på SSAB.

Snart nog dök det i alla fall upp en möjlighet att placera linjerna i en lokal som frigjorts i Borlänge, och uppdraget för flytten kunde läggas ut.

– Vi kontaktade ett antal företag som borde kunna hjälpa till och presenterade läget – där vår deadline var en viktig parameter. Tillsammans med priset förstås.

Jernbro visade sig kunna matcha behoven bäst av de kontaktade företagen, något som Per Enockson välkomnade.

– Inom SSAB har vi långtgående erfarenheter av gott samarbete med Jernbro. Det gjorde ju inte att de fick någon gräddfil till uppdraget, men vi kunde känna oss trygga med att det skulle utföras på ett bra sätt, säger han.

 

TRÅNGT I LOKALERNA

Sagt och gjort, direkt efter semestern började Jernbros medarbetare montera ner linjerna i Fagersta. Samtidigt som Jernbro såg till att maskinerna blev rengjorda med isblästring under nätterna.

– Ja, det var rätt tajt där ett tag. Och det blev även väldigt trångt i lokalerna, berättar Michael Daagh, projektledare på Jernbro.

Planen var nämligen att de skulle ha flyttat en linje i taget, men den nya lokalen i Borlänge hade inte hunnit förberedas till fullo för de nya maskinerna när hyreskontraktet i Fagersta närmade sig sitt slut.

– Vi hade till exempel inte hunnit få fundamenten på plats, så det blev ett pusslande där ett tag när vi var inne och höll på med förberedelserna samtidigt som Jernbro började montera upp vissa delar, säger Per Enockson.

En del av utrustningen fick tillfälligtvis mellanlagras på annat håll, men i slutet av februari i år kunde den första linjen tas i bruk. Och i mars hade alla tre monterats upp.

HELHETSANSVAR FÖR FLYTTEN

Jernbro hade ett helhetsansvar för flytten av linjerna, med bland annat nedmontering, återmontage, hydraulik, gaser, el och emulsionssystem.

– Tidspressen var nog den tuffaste utmaningen, men det var också krävande att se till att alla insatser klaffade. Det behövdes en tung projektledningsinsats för att få det att fungera, säger Michael Daagh.

Som mest hade Jernbro omkring 20 medarbetare på plats samtidigt i hallen i Borlänge, ungefär jämnt fördelade mellan områdena mekanik, rör och el.

– För oss har det helt klart varit en fördel att ha haft en enda kontaktperson med ansvar för alla inblandade kompetenser. När allt finns under ett tak underlättar det för oss som kund, säger Per Enockson.

ANVÄNDS I DRAGRACING

I samband med den tyska Bauma-mässan i våras kunde SSAB, tack vare de nya produktionslinjerna, introducera det nya produktområdet Tubes & Profiles. De tillverkar allt från konstruktionsrör till slitstålsrör för exempelvis betongindustri, som regel på sexmeterslängder i dimensioner mellan 14 och 133 mm.

– Vårt Hardox-stål är sedan tidigare känt för sin höga slitstyrka och hållfasthet och används ofta till konstruktioner som utsätts för hårt slitage som grävskopor, entreprenadmaskiner, krossverk och lastbilar. Nu kan det få helt nya användningsområden, säger Fredrik -Mikaelsson, vd för SSAB Tubes.

Ett sådant användningsområde är den amerikanska dragracingindustrin. Där finns ett noggrant regelverk som styr vilka typer av rör som får användas i bilarnas skyddsburar. Och SSABs nya rör har passerat nålsögat.

– Överlag ser det lovande ut framöver, med goda möjligheter att konkurrera med annan rörtillverkning för olika typer av applikationer tack vare vårt material i kombination med rullformningen, säger Fredrik Mikaelsson.

Om uppdraget

SSAB behövde hjälp att montera ned fem rullformningslinjer i Fagersta och flytta tre av dessa till Borlänge. Jernbro fick uppdraget att sköta flytten i sin helhet och kopplade in ett flertal yrkeskategorier som arbetade mot en tajt deadline, eftersom hyreskontraktet i Fagersta löpte ut.

"För oss har det helt klart varit en fördel att ha haft en enda kontaktperson med ansvar för alla inblandade kompetenser. När allt finns under ett tak underlättar det för oss som kund."
Per Enockson, projektledare på SSAB.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Michael Daagh, Gruppchef Engineering Finspång +46 10-483 11 31 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Underhåll

  66% färre utryckningar

  Oxelösunds Hamn satsar på ökad produktivitet, vilket ställer nya förebyggande krav på underhållsorganisationen.

  Underhåll

  Dugligheten har ökat med 30%

  Jernbro lovade att dugligheten skulle vara densamma eller bättre efter driftsättning. Parkers uppföljningen visar att dugligheten har ökat med 30 procent.

  Dela gärna detta