Stäng film

För första gången har Jernbro fått en svensk order som innefattar installation av ett AGV-system som laddar kontinuerligt. Det är Scania som har beställt 76 AGV:er till sina motorfabriker i Sverige och Brasilien.

– Det här är en hybridvariant som laddar under hela monteringssekvensen via en induktionsslinga i golvet. Vi har levererat liknande system i andra länder, men den här ordern är första gången i Sverige, säger Carolin Ryberg Persson, projektledare på Jernbro som bygger systemet.

När Scania tog fram en ny produkt och behövde bygga en ny monteringsslina valde företaget att satsa på AGV:er (Automated Guided Vehicle). Ordern gick till Jernbro och omfattade hela 76 AGV:er, 56 till Södertälje-fabriken och 20 till deras fabrik i Brasilien.
– Scania ville ha en flexibel utrustning även för framtida produkter, med stora möjligheter att göra förändringar i monteringslinan, säger Carolin Ryberg Persson.

AGV:er erbjuder stor flexibilitet för kunden och också stora möjligheter till ergonomisk anpassning. Genom att de enskilda arbetsstationerna kan anpassas både i höjd och vinkel utifrån de moment som ska monteras, kan montering skräddarsys ända ner på operatörsnivå. Samtidigt är det väldigt lätt att utöka en sådan här lina och lägga till fler AGV:er. Det är också relativt enkelt att flytta hela anläggningen. Det är bara att lägga ner en ny slinga i golvet som monteras på en helg och sedan flytta AGV:erna.
– Jag tror också det var en utrymmesfråga för Scania, som vill kunna gå mellan banorna. Det är enkelt att köra undan en AGV.

I konceptet ingår också en robotcell som lossar motorn från angränsande utrustning och automatisk dockar den till AGV:n. I andra ändan finns även ett bansystem för lossning av motorerna.

– Det här är en helhetslösning där just själva lastningssekvenserna är helautomatiska.

En extra bonus är att det nya systemet laddar automatiskt under hela monteringssekvensen genom en induktionsslinga i golvet. I vanliga fall används laddbleck. Det är första gången Jernbo installerar denna typ av system i Sverige.

– AGV:erna laddar så fort de står på slingan och det blir väldigt effektivt när systemet laddar hela tiden.

Den nya monteringslinan installeras under hösten 2020 i Scanias fabrik i Södertälje där produktionsstart blir i början av 2021. De 20 AGV:erna som ska användas på fabriken i Brasilien ska levereras dit i den inledande delen av 2021.  

Jernbro har installerat AGV-system i närmare 30 år. Fortfarande är merparten av monteringslinorna i industrin fasta system. Men i dag tycks intresset ha ökat, både inom monterings- och logistiksystem.

– Vi får många förfrågningar och det är just flexibiliteten och ergonomin som blivit mer intressant i dag.

Carolin menar också att det finns en spännande potential för effektivisering av produktionen.
– Genom att lösningen är så flexibel finns stora möjligheter att optimera flödet och därmed öka effektiviteten i monteringen.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Kontakta undefined

    Du kanske också är intresserad av

    Dela gärna detta