Stäng film

På Jernbros site i Huskvarna råder febril verksamhet. Det riktigt puttrar av engagemang och vilja att utveckla kundernas verksamhet och sig själv. Att låta befintlig personal få växa, är något som Huskvarnas avdelningschef för underhåll, Kalle Hermansson, har tagit vara på.

– När potentialen finns, är det oerhört stimulerande att utveckla personalen. Att sen se hur personerna i laget växer i sina nya roller och tar ny mark är magiskt kul, säger Kalle med eftertryck.

Istället för att välja att gå vidare till en annan arbetsplats, får alltså medarbetaren en chans att gå vidare inom företaget. Att satsa på den egna personalen, medför också att företaget behåller personernas kompetens och erfarenhet.

Tillsammans har vi mycket kunskap

En av dem som nyligen har fått en ny roll på Jernbro i Huskvarna är Göran Bolin.

Efter att ha arbetat som serviceledare i 5 år på Jernbro har Göran nu växlat upp till rollen som mekchef med ansvar för ett drygt 20-tal personer.

– För mig blir det nytt att ha medarbetaransvar, så det kommer att bli en utmanande och spännande startsträcka. Jag ser fram emot att få rå om kollegorna mer och se till att alla kommer till sin rätt, även om jag som serviceledare också värnade om att de jag hade kontakt med mådde bra, berättar Göran.

Mekanikersidan ser Göran fram emot att utveckla genom rekrytering och kompetensutveckling. Fokuset är inställt på att bli bättre, då Göran ser att medarbetarna har en väldig potential och att de tillsammans har mycket kunskap.

Under de första åren som serviceledare utvecklades Görans roll mer och mer, delvis då han gärna räcker upp handen och på så sätt får på sig fler uppgifter. Mycket av det han nu ska arbeta med som mekchef gör han exempelvis redan. Eftersom han har trivts med det och tycker att det är roligt, känner han att övergången inte blir jättestor.

– När jag, å andra sidan, började som serviceledare, kommer jag ihåg att jag tänkte att jag aldrig kommer att klara av att komma ihåg allt som den tjänsten innebär. Men, jag tänkte samtidigt att försöker jag inte, kommer jag aldrig att få veta det. Inlärningskurvan var brant i början, men sen kom jag in i det allt eftersom och fick det bevisat för mig att utmaningen inte var oövervinnerlig, säger Göran.

Den nya serviceledaren är på plats och Göran är i full gång med att lära upp honom avseende orderregistrering, bemanningsplanering och kundmöten som hålls varje morgon om föregående dags arbete och jour, liksom innevarande dag. Uppgifterna som ska planeras och fördelas är service och underhåll samt reparationer och bygg av maskiner liksom montage.

För den som letar finns det möjligheter

Tommy Gustavsson är en annan medarbetare i Huskvarna som i dagarna har börjat en ny roll. Sedan 2011 har Tommy varit mekaniker, men tar nu sig an tjänsten som underhållsingenjör.

De senaste åren har Tommy främst arbetat med konstruktion och utveckling av testutrustning för Jernbros största kund i Huskvarna, där en av kundens produkter provkörs.

– Den nya tjänsten känns spännande i och med att jag nu får det övergripande ansvaret och ett större ekonomiskt ansvar. Tidigare har jag även kunnat förlita mig på en överordnad, men nu ligger ansvaret på mig. Det är en rolig och utvecklande utmaning. Det känns tryggt att veta att kollegorna också tycker att det är kul och samtidigt säger att de har undrat varför det har tagit så långt tid. Tjänsten ligger även mer i linje med den utbildning jag har som maskiningenjör, berättar Tommy.

Tommys erfarenhet av att arbeta på Jernbro är att det är fritt och att man själv styr sitt arbete. Det finns också möjlighet att hitta sin nisch med det man vill jobba med. Det gör att en mekaniker, industrielektriker eller maskinelektriker får en väldigt bra kundkontakt, som man i stort sett sköter själv, liksom bereder och utför arbete för.

– Det finns möjligheter, men det är samtidigt upp till en själv att leta reda på dem. Så vill man växa krävs det faktiskt lite av en själv. Att ge förslag på individuell utbildning bidrar också till att man, i viss mån, kan styra sin utveckling, förtydligar Tommy.

Just nu är det fullt upp och det är många spännande projekt på gång till de lokala kunderna. Det handlar bland annat om nykonstruktion och reparation av utrustningar, maskiner och specialverktyg. I projekten ingår som oftast projektledare, konstruktörer, mekaniker, elektriker, svetsare och personal på bearbetningen.

 

Stora framfötter ledde till ny erfarenhet

Marcus Johansson har haft praktik på Jernbro och har sedan några månader en timanställning på Jernbro.

– Eftersom Marcus verkligen visade framfötterna under sin praktik, erbjöd vi honom en timanställning. På så vis kan vi bidra med att bygga upp hans yrkesmässiga kompetens som komplement till hans pågående studier. I gengäld får vi en person med mycket fin social kompetens, som jag tycker är viktigt att ta till vara på, berättar Kalle Hermansson.

– Min första kontakt med Jernbro var i samband med min gymnasieutbildning då jag hade några veckors praktik där. Det var en bra erfarenhet. När det åter var dags för praktik, fast genom yrkeshögskolan där jag läser till automationsingenjör med inriktning robotteknik, kontaktade jag därför Jernbro igen, säger Marcus.

Efter sin senaste praktikperiod fick Marcus erbjudande om en timanställning. Självklart tog han möjligheten att varva sina studier med arbetserfarenhet. Han tycker att det är värt mycket och han verkligen är glad för det.

Som timanställd arbetar Marcus som så kallad 1-minutare. Det innebär att han tar emot kundsamtal och ska lösa deras problem så snabbt, smidigt och enkelt som möjligt med målet att inställelsetiden ska vara max en minut. Det kan vara något som är trasigt och behöver bytas ut eller repareras.

Marcus värdesätter att han ställs inför så många olika problemställningar, eftersom felsökning är utmanande. Han tycker att han har lärt sig om både mek- och el-sidan samt fått erfarenhet av kundsamtal och kundbemötande. Arbetsmiljön uppskattas också, där han upplever att det är en härlig stämning kollegor emellan.

–  Nu i sommar blir det jobb på heltid på Jernbro, så då kommer jag att bygga på min erfarenhet ännu mer, avslutar Marcus.

Kalle Hermansson summerar:

– Det ska bli intressant att följa Görans, Tommys och Marcus utveckling framgent. Min känsla är att även våra kunder ser positivt på att vi utvecklar vår personal. Jag hoppas också att övriga medarbetare ser att när en kollega går in i en annan roll, så öppnas nya möjligheter för kanske just en av dem. Detta är det absolut bästa sättet att rekrytera på och jag tycker att det sänder rätt signaler.

För att få en djupare inblick i vad vi kan behöva utveckla avseende personal och avdelningar, det vill säga mek, el, svets, smide och teknik, har vi nyligen startat upp att mäta våra KPI:er på både ett mer omfattande plan och nytt sätt, avslutar Kalle.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Kontakta undefined

    Du kanske också är intresserad av

    Underhåll

    Jernbros underhållsavtal ger AGES högre driftsäkerhet

    AGES enhet i Kulltorp såg vinsterna med att skriva avtal med Jernbro avseende förebyggande underhåll (FU). Att säkerställa genomförandet av FU samtidigt som man kan lägga all energi på sin huv…

    Engineering

    Engineerings kompetens är tillgänglig oavsett var i landet din verksamhet är

    Inom Engineering kan vi nu med hjälp av digitala hjälpmedel utföra mer av sådant som traditionellt har varit platsberoende på distans istället.

    Underhåll

    Pelly Group ville ha med Jernbro på resan till Nässjö

    Pelly Group letade efter leverantörer som kunde hjälpa dem med underhåll och flytt av maskiner från Hillerstorp till Nässjö. Med Jernbro som ensam samarbetspartner, slog de två flugor i en smä…

    Energy Management

    Fungerar industrilokalens ventilation som den ska?

    Fel funktion kan medföra att du varken får ventilation, värme eller kyla. Och därutöver en hög energikostnad.

    Dela gärna detta