Stäng film

På Jernbros verkstad i Åby, utanför Norrköping, har ytterligare en vattenskärningsmaskin installerats. Det är
ett starkt komplement till den befintliga. Båda maskinerna går på högvarv och ibland till och med på natten.

− Den nya maskinen, som är specialbyggd för Jernbro, har dubbla skärmunstycken och ett skärbord på 4×2 meter. Det innebär att skärtiden är dubbelt så snabb och att större format kan skäras, jämfört med vår äldre maskin, berättar Tommy Danlycke, CNC-operatören som har ansvar för de båda maskinerna.

Med en CNC-styrd vattenskärningsmaskin, skärs detaljer med skärsand och vatten, där vattnet har ett tryck på hela 3700 Bar. Detta kallas abrasiv vattenskärning. Bearbetningen är kall och i med att ingen värmehärdning behövs, kan till exempel utskurna hål gängas direkt. Dessutom producerar den nya maskinen minimalt med spill eftersom bitarna som ska skäras kan ligga med bara några millimeters mellanrum.

− Vi kan skära i stort sett allt material, som exempelvis stål, koppar, kakel, klinkers, gummi, vanligt glas och laminerat glas. Maskinen kan skära plåtar som är så tunna som en halv millimeter och upp till en tjocklek på 150-200 mm. De färdigbearbetade produkterna får en slät snittyta. Storleksmässigt är det allt från några millimeter och upp till 2 meter som maskinen kan hantera. Det är det som är så häftigt med vattenskärning, att vi verkligen kan skära allt möjligt i varierande komplexitet och storlek, som exempelvis rörflänsar, pressar, fogplatter, gummipackningar, detaljer till golvluckor, men även avancerade skyltar med snirkliga logotyper, fortsätter Tommy.

I och med mångsidigheten, är det även konstnärer, knivmakare, kakelsättare och glasmästare bland kunderna, förutom industrin och bilbranschen. En stor del tillverkas även som ingående detaljer till projekt som andra avdelningar på Jernbro arbetar med.

 


Innan maskinen kan börja arbeta, behöver Tommy göra rit- och skärprogram. Sedan går maskinen enligt dessa, som beroende på vad det är som ska bearbetas, kan ta allt mellan 2 minuter och 20 timmar.

− Den nya maskinen kan även köra obemannat nattetid med hjälp av ett online-system. Det gör arbetet effektivt när vi har uppdrag som kräver många timmar i vattenskärningsmaskinen. Skulle det uppstå problem, larmar maskinen mig via sms, säger Tommy med ett leende.

Skärsanden som används är återvunnen. I och med att den slås sönder ytterligare en gång vid återvinning, blir den mer skarp och fin. Sanden är en speciell sådan och utvinns ur gruvor runt om i världen.

− Det känns bra, miljömässigt sett, att vi dels använder återvunnen skärsand och dels skickar tillbaka den sand vi har skurit med till leverantören, som återvinner den igen, avslutar Tommy.

vattenskärning exempelBild 1-3 visar exempel på detaljer som är utskurna med vattenskärningsmaskin. Bild 4 är maskinen.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Tommy Danlycke, CNC Operatör Norrköping +46 10 483 08 21 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Engineering

  Jernbro levererar deltaliftar under tidspress till Schlötter

  Schlötter hade behov av snabb tillverkning av transportrobotarna av typen Deltalift. Jernbro tog tillfället i akt att hjälpa en ny kund så de kunde leverera i tid till sin slutkund.

  Underhåll

  Jernbros underhållsavtal ger AGES högre driftsäkerhet

  AGES enhet i Kulltorp såg vinsterna med att skriva avtal med Jernbro avseende förebyggande underhåll (FU). Att säkerställa genomförandet av FU samtidigt som man kan lägga all energi på sin huv…

  Industrirör

  600 meter svets och ett lapptäcke löste cisternbottenbytet

  Bitumenleverantören Nynas hade konstaterat ett läckage i en cistern, vars golv hade rostat sönder. Förtroendet för att lösa problemet, gick till Jernbro.

  Industrirör

  Många meter rör är installerat på Nogersunds nya avloppsreningsverk

  Vi har utnyttjat vår kompetens inom installationer av rör och maskinell utrustning, mekaniska montage av pumpar och rörsvetsning.

  Dela gärna detta