Läs om vad några av våra ingenjörer i Göteborgsområdet arbetar med och hur de upplever själva yrket. Men även arbetsplatsen Jernbro.
You have to consent to statistic cookies to watch the video.
Magnus Holmqvist är konsult på Volvo Cars målerifabrik där huvudsysslan är el- och styrsystem för maskinerna. Magnus berättar att han brukar säga att han inte kan något om bilarna, men att han kan allt om maskinerna och fabriken som bygger dem.
− Det som gör att jag har fastnat på Jernbro, är att varje projekt är unikt och involverar nya typer av maskiner. Ena året kan det vara ugnar, andra året transportörer, tredje året ett reningsverk, en robotcell eller taktökningar. Ja, du hör ju, det är väldigt många olika utrustningar som kunden vill ha hjälp med att installera. I och med det, lär jag mig nya tekniska utrustningar och olika delar i måleriprocessen varje år. Det har medfört att jag har kunskap om många olika maskiner.
Det som också har bidragit till att Magnus trivs och känner att han utvecklas, är att varje projekt innebär nya projektmedlemmar och leverantörer som han får lära känna. Nya projekt och arbeta med nya människor är även precis det han brukar framföra på sina utvecklingssamtal.
Ett trevligt inslag som rollen för med sig är leverantörsbesök i Kina och Tyskland. Annat som Magnus tycker är trevligt, är installationsfasen i projekten.
− Den fasen kan liknas vid en bisvärm som släpps lös som både håller högt tempo och tar snabba beslut vid behov. Det är en riktigt rolig tid i projekten som infaller när fabriken står stilla.
− Vi har en bra kultur på avdelningen där alla vill hjälpa till och förmedla sina kunskaper. En frisk och nyttig fläkt är att coacha nyanställda, sommarjobbare och exjobbare. Eftersom de ifrågasätter och ställer frågor på ett annat sätt, gör det att jag behöver förklara och fundera på om saker går att göra på ett annat och bättre sätt.
Magnus berättar att möjligheten att utbilda sig är stor på Jernbro och att stor vikt läggs på kompetensutveckling. Nyligen har Magnus exempelvis gått en projektledarutbildning.
Att Jernbro växer och vill ha in nya tankar och nytt blod genom att anställa mer personal, tycker Magnus både är kul och nödvändigt. Behovet beror bland annat på att Volvo har planer på att växa rejält. Magnus berättar vidare att det är väldigt intressant och spännande att vara konsult på Volvo nu, eftersom det händer så mycket.
Beroende på hur stora projekten är, så är Magnus projektledare eller delprojektdelare. Förutom i budgetstorlek, varierar projekten också i tid. Vanligtvis innebär ett projekt byte av en maskin eller en robotcell eller liknande, men aktuellt projekt nu är en helt nytt måleri. Det är det största och längsta projektet hittills för Magnus och det involverar mycket folk, olika leverantörer och ska pågå i tre år.
− Jag tror att en bra egenskap för en projektledare är att fungera i grupp och vara strukturerad, men också att kunna ställa rätt fråga i rätt tid. Det gäller också att vara nyfiken och våga ta steget in i nya projekt, även om man inte är insatt i det man ska projektleda.
Som exempel nämner Magnus, när han skulle vara projektledare vid byte av en plåttank. Något som inte alls har med hans gebit inom el- och styrsystem att göra. Hans syn på saken var då att ta på sig projektledarhatten i alla fall och lära sig lite om bland annat stålkvalité.
Anledningen till att Ola MacFie började på Jernbro, var att en Jernbro-anställd berättade om sina positiva erfarenheter för honom. Det har nu lett honom till att ingå i en av de mest expansiva tiderna i sitt arbetsliv.
När Ola började som konsult på Volvo Cars för Jernbro, jobbade han främst med maskin, mek och automation. Men efter en tid fick han möjlighet att anta en ny roll som byggprojektledare och handha ombyggnationer av bilfabriker.
− Eftersom jag inte är 25 år längre, kändes det utmanande och jättekul att både få lära sig och förstå nya saker och att kunna använda erfarenheterna från andra delar in det nya. Volvo har dessutom många fantastiska byggplaner framöver, så det är spännande tider vi är inne i.
− Jag tycker att vi har en bra sammanhållning och en trevlig och fungerande kommunikation kollegor emellan. Där är det en stor fördel att Jernbro-kontoret ligger så nära kunden. Sedan uppskattar jag att cheferna ser nyttan med vidareutbildning, för de uppmuntrar mycket till det. Dessutom har vi bra förmåner och inom Jernbro finns det många olika jobbmöjligheter.
Ola berättar vidare att Jernbros platta organisation tilltalade honom, liksom att Jernbro inte är ett konventionellt konsultbolag. Med det menar han bland annat att hanteringen av det praktiska kring hans konsultroll är smidig samt att det är avväpnande att debitering inte är samtalsämnet som mestadels är i fokus, utan mycket annat. Exempelvis är ett intressant ämne, det faktum att deras insatser är efterfrågade och att de därför behöver bli fler.
Just nu är Ola involverad i ett projekt där fabriker ska byggas om för att kunna inrymma en ny byggplattform för elbilar. Eftersom lokalerna är på flera tusen kvadratmeter och biltillverkningen ska kunna fortskrida under tiden, blir projekten omfattande och kräver minutiös planering och en utförlig samordningsprocess mellan de som bygger och fabrikerna. Renoveringen sker därför i olika steg och avser exempelvis byte av tak, golv, belysning, brandlarm samt ventilations- och sprinklersystem.
− Att bygga om så stora lokaler medför att grävmaskiner, kranar och lastbilar behöver kunna vara inne i fabrikerna och att det kommer att väsnas och bli kallt. Därför har vi byggt klimatväggar och installerat avgasfilter för att skydda personal och utrustning som samtidigt är i gång med tillverkning i den fabriksdel som för tillfället inte byggs om.
− Arbetet innebär många tekniska utmaningar. Men det är också det som gör det spännande och roligt, så länge överraskningarna håller sig på en lagom nivå såklart.
Förutom att arbeta med konsulter och underleverantörer från andra företag och Volvoanställda, samarbetar Ola med flera Jernbroare, som antingen ingår i samma projekt eller som har en konsultroll på en annan avdelning på Volvo som han har kontakt med.
Avslutningsvis, säger Ola att han genom sin erfarenhet hoppas att han är ett bra stöd för nya och yngre medarbetare. Eftersom alla har varit nybörjare någon gång, tycker Ola att det är viktigt att vara diplomatisk.
Civilingenjör Jan Ramstedt ingår i Jernbros Engineering-avdelning i Torslanda. Därigenom är han konsult på Volvo Cars avdelning Manufacturing Engineering, som är inriktad på projektledning och installation av utrustningsteknik.
Jans erfarenhet är att det genom Jernbro finns stora möjligheter att delta i projekt som innehåller givande arbetsuppgifter och ger en bra personlig utveckling. Om man är teknikintresserad, är projekten också lärorika i och med att man är med från uppstart till slut. Arbetets utformning gör också att det är en själv som till stor del driver och utformar sina arbetsdagar. Ett annat stort plus är den raka dialogen kollegor emellan.
− Eftersom jag har varit konsult i hela mitt yrkesverksamma liv, kan jag verkligen bekräfta att konsultrollen innebär att man får vara med i många intressanta projekt och dessutom alla ingående delar från förstudie till installation. Arbetet har under åren även inneburit en del spännande resor för att besöka maskinleverantörer, som exempelvis i norra Italien och Tyskland.
Jan berättar att han jobbar mycket mot målerifabriken på Volvo och då kan det handla om att skriva förfrågningshandlingar, utvärdera teknik, undersöka om marknadens utbud klarar det kunden efterfrågar, delta i upphandlingar, inköp, konstruktion samt bidra med kunskap avseende kravställning, lagkrav, kapacitet och installation av produktionsutrustning i fabriker.
Om en bil exempelvis ska målas med en viss färgtyp, ingår det också att kunna lagkraven avseende brandsäkerhet för att måla aktuell kaross. Jan tycker att sista steget alltid är spännande, alltså när kunden och leverantören sätter utrustningen i produktion. Det är då man får kvittot på om det blev som det var tänkt och om kundens önskemål uppfylldes. Just nu är Jan med i ett projekt där en robotstation, som målar karosser, ska byggas om och bytas ut.
Gemensamma nämnare i nästan alla projekt är att det är mycket elinstallationer och utrivning av befintlig utrustning. Det sistnämnda betyder att man måste göra noggranna undersökningar för att säkra att inget oförutsett påverkas, med kostsamma produktionsstörningar som följd.
− Det är alltså mycket planering och förankring med underhåll och produktion i fabriken, eftersom vi måste utnyttja de timmar som fabriken står still. I och med den erfarenhet jag har samlat på mig genom åren, vet jag ganska bra hur lång tid saker tar. Det är värdefullt, liksom att jag kan vara med i diskussioner i alla discipliner som till exempel byggnad, el, ventilation och rör.
Jans känsla är att Jernbro har ett stort förtroende hos kunderna och att de verkar säkra på att de får den hjälp de behöver när de vänder sig till Jernbro. De har även visat stor efterfrågan på fler resurser, så Jan hoppas att fler personer ska se fördelarna med att arbeta på Jernbro.
Direkt efter byggingenjörsutbildningen fick Mariam Dinkha ett arbete inom bygg på Jernbro. När Mariam sökte arbetet genom ett rekryteringsföretag, visste hon inte mycket om själva arbetsuppgifterna, men det hon visste var att hon ville bli projektledare. Mariams summering, efter att nu ha arbetat inom bygg i några år, är att det är mycket roligare än hon trodde innan.
– När jag började på Jernbro, fick jag vara med i nybyggnationen av en skola tillsammans med min mentor Stefan Lagerwall. Jag lärde mig mycket av att vara med ute på bygget i verkligheten för under studietiden ingick ingen praktik. Mariam jobbar främst som biträdande projektledare i samma projekt som Stefan. I början gick hon bredvid och lyssnade, ställde frågor och hjälpte till med mindre saker.
– Att ha Stefan som mentor är en bra erfarenhethetsåterföring. När jag var ny från skolan var det komplicerat att se helhetsbilden och alla ingående detaljer. Att säkerhetstänket upptar en så stor del av projekten har jag också erfarit.
Eftersom Mariam har visat framfötterna, har hon fått mer och mer ansvar i projekten. Hon har nu jobbat med ombyggnationer för fastighetsbolaget Platzer och Kungälvs kommun, liksom gjort lokalanpassningar för Göteborgslokaler.
– Genom att ha fått vara med i många olika projekt, har jag lärt mig att alla projekt är lärorika på sitt sätt på grund av sina olika utmaningar och frågeställningar. Det är också kul att komma ut och träffa många människor i de olika projekten. Ingen dag är lik den andra.
– Mitt arbete på Jernbro präglas av frihet under ansvar, varierande arbetsuppgifter och många möten. Jag uppskattar den goda kontakten med cheferna och kollegorna. Sen känns det bra att jag inte känner mig som en i mängden, trots att Jernbro är stort.
Jessica Talanis förhoppning var att få jobb som projektledare framför ett som arbetsledare. Men Jessica trodde inte att det skulle vara möjligt så tätt inpå den avslutade utbildningen som byggingenjör. Det var nämligen arbetsledaryrket som lärarna på utbildningen pratade om och som många tidigare studiekamrater arbetade som.
Men möjligheten öppnade sig genom en numera kollega, som berättade om en provanställning på Jernbro. I Jessicas arbete som biträdande projektledare, som nu har gått från vikariatet till fast anställning, är nyckelordet samordning. Det handlar om att samordna konsulter, ta fram handlingar, upphandla, projektera och agera mellanhand mellan Jernbro och beställaren. Ekonomi, kontakt med entreprenörer och byggmöten ingår också i arbetsuppgifterna.
Jessica har deltagit i ventilationsbyte och lokalanpassningar för Göteborgslokaler, Kungälvs kommun och Ales kommun, för att nämna några.
– Att forma olika utrymmen för folk i varierande sammanhang är verkligen roligt. Men framför allt är det spännande och kul att se det på pappret växa och bli verklighet.
Jessica har sin erfarna kollega Stefan Lagerwall som mentor.
– Som relativt nyexaminerad är det svårt att sätta sig in i arbetet, men Stefan är ett bra stöd i detta och förklarar bra. Med Stefan som mentor, får jag vara med i de stora projekten och det är verkligen lärorikt. Jag får mer och mer ansvar, så linjen mellan våra olika roller suddas ut. Det känns faktiskt mer som att vi hjälps åt för att nå i mål med projekten.
– Som konsult är jag ofta ute hos kunderna och arbetar. Men när vi kollegor arbetar på Jernbro-kontoret är vi ett gott gäng som har roligt på ihop, summerar Jessica sin känsla innan hon avlägsnar sig för fredagsfikan.
Elvira Örtegren Nielsen gick från att ha arbetat inom sjukvården till att bli VVS-ingenjör. Hon hade behov av en förändring i form av en ny utmaning. Direkt efter utbildningen började Elvira på Jernbro. Där arbetar hon med VVS och trivs bra i Torslanda där ett av Jernbros kontor ligger centralt bland Volvos många byggnader.
När Elvira tänker tillbaka på anledningen till att hon valde just Jernbro som arbetsgivare, så var det främst för att det vara en varierande tjänst med många möjligheter och eget ansvar. Dessutom upplevde hon att Jernbro har framåtanda och är på väg mot något nytt.
I början av sina anställningar hade hon hjälp av en mentor för att komma in i arbetsuppgifterna. Idag är Elvira själv mentor för en nyanställd, något som hon även ser som en utvecklingsmöjlighet för henne själv.
Elvira jobbar med VVS och bygginstallationer i projektform hos en av Jernbros kunder. Projektleveransen innefattar processmedia, elinstallationer och byggnadsanpassningar för processutrustning. Något som kräver en kunskap inom flera olika områden och en förmåga att ta beslut utifrån den information som finns tillgänglig.
Att utbilda sig till VVS-ingenjör och byta bransch är inget Elvira har ångrat.
– Min nyfikenhet stillas aldrig. Alla projekt har någon utmaning i sig och det finns alltid något nytt jag behöver lära mig. Jag har till exempel behövt lära mig en hel del om robotar och produktionsprocessen, vilket ingick inte i utbildningen.
– Det finns fler sätt att bedriva projekt än de jag lärde mig i skolan. Utmaningen ligger i att hitta rätt sätt att leda varje enskilt projekt. Det gäller också att vara kreativ i sina lösningar när man arbetar med projekt.
Elvira avslutar med att berätta att arbetet på Jernbro är varierande och att man behöver våga ta utmaningar. Hon och hennes kollegor har frihet under ansvar och kan därmed styra sin egen arbetssituation. Utöver det, så har Jernbro fokus på att det ska vara en trivsam arbetsmiljö och att de får den kunskap som krävs genom relevanta utbildningar.
– Det bästa med att vara byggprojektledare är att det är fritt inom ramarna och om ramarna är tuffa blir det en kul utmaning. Tjusningen är att det är olika varje dag. Alla projekt är spännande på sitt sätt och inga av dem går på ren rutin. Det är kul att driva och påverka projekt och samtidigt se till att det blir som beställaren förväntar sig.
Eftersom det är vanligt att förutsättningar och önskemål ändras under projektens gång handlar projektledarrollen mycket om att vara en problemlösare med kritiskt tänkande och det under tidspress. Kombinationen av nya förutsättningar och tiden kan vara en utmaning. I de fallen är det angeläget att beställaren förstår orsakerna till att slutprodukten eventuellt påverkas.
Den kritiska sidan behövs framförallt också för att ta fram en väl genomarbetad plan för att förhindra arbetsplatsolyckor. Det gäller också att vara proaktiv för att föra arbetet framåt och få en nöjd kund.
– I och med tidspressen och den gedigna checklistan ser jag det som viktigt att bevara den positiva andan i bygget understryker Stefan.
Ombyggnaden av en gammal kontorsfastighet för Platzer Fastigheter är ett av alla byggprojekt Stefan har arbetat med. Det handlade om många kvadratmeter och omställning av hela fastighet där Migrationsverket skulle flytta in. Dessutom skulle hyresgästerna bo kvar och ha en dräglig arbetssituation samtidigt som det skulle fungera för Jernbro med installationer, media och provisoriska omläggningar. Mitt i allt detta ska det också vara inbrottssäkert och finnas utrymningsvägar och brandlarm.
– Gamla byggnader är utmanande, för det händer att befintliga ritningar inte stämmer med verkligheten. Så var det i detta fallet där exempelvis vissa golv var sneda och medförde en höjdskillnad på flera centimeter. Då är det nya beräkningar som måste tas hänsyn till eftersom både tidsåtgången och kostnaden påverkas. En av de häftiga aspekterna med det här stora projektet var att kalkyleringen ändå stämde exakt i slutändan.
Stefan har arbetat med olika byggprojekt för Platzer Fastigheter men också för ett kommunalt bostadsbolag och Göteborgs kommun. Historiskt har det varit mycket projekt och förvaltning för Volvos räkning.
Byggprojekt inleds vanligtvis med projektering och bygglovshantering. Sedan ska projektet kvalitetssäkras avseende fukt, brand, arkitektur, konstruktion och annat. Det är många bitar i checklistan som måste fångas upp och det innebär att verkligen ligga på med frågor till olika experter. Nästa steg är att hjälpa till med upphandling och frågeunderlag för olika discipliner som vatten och avlopp. När upphandlingen väl är klar är det äntligen dags för byggledarna att börja arbeta inom de satta ramarna för ekonomi och tid.