Stäng film

Med anledning av Jernbros erfarenhet av stora växellådor tog Alleima Tube AB i Sandviken hjälp av Jernbro när en av deras växellådor behövde repareras. Teknikerna och mekanikerna på Jernbros mekavdelning och maskinverkstad i Avesta såg till att reparationen blev klar under revisionsstoppet, trots en del extraarbeten.

− Det var en onlinemätning av vibrationer som indikerade en lagerskada. Eftersom växellådan är kritisk för verksamheten, beslutade vi att renovera den genom att ta hjälp av Jernbro. Växellådan är reversibel och driver ett valspar som valsar borrstålsstänger, förtydligar Martin Hansson, Chef Underhåll Färdigställning 13 och Borrstål 09 på Alleima.

− Sedan tidigare utförda arbeten, har jag ett stort förtroende för Jernbros medarbetare. Det var anledningen till att jag anlitade Jernbro för den här reparationen. De är fantastiskt kompetenta, fortsätter Martin.

Alleima, Jernbro
Projektet är ett helhetsåtagande från Jernbros sida och inleddes med att Jernbro demonterade växellådan på plats ute i verket. Ett arbete som inkluderade märkning av detaljer för att även monteringen i slutändan ska gå smidigt. Det är extra viktigt när tidsramen är knapp. Efter demontering, inleddes det något komplicerade lyftet av den stora växellådan upp på lastbil för transport till Jernbros maskinverkstad.

− Väl på plats i Avesta lyfte vi isär växellådan. Vi inspekterar, lyfter ur axlar steg för steg och mäter. Vid mätningen ser vi att växellådans lagerlägen är utslitna på en del positioner. Det var svårt eller omöjligt att dra av lagren från axlarna. De lager som inte kan demonteras, behövde vi tyvärr kapa av. Stora lagar kan annars vara lönsamma att renovera och använda vid framtida renoveringar. Med anledning av detta beskriver vi problemet och diskuterar åtgärdsförslag med Alleima, berättar Fredrik Naess, Mektekniker på Jernbro i Avesta.

Alleima, Jernbro

− För att åtgärda problemet, mäter vi upp gamla hylsor, ritar upp nya i CAD samt utreder lämpligt material till nya hylsor för att lägga runt lagren. När rätt toleranser i hylsor och lagerlägen har fastslagits, inleds svarvning av nya hylsor. När montage av lager och passning av nya hylsor är klart, sätts växellådshuset ihop med hylsorna inför bearbetning i arborrverket, fortsätter Fredrik.

Sedan återstår montage av axlar, kuggspel och kopplingar samt kontroller innan växellådan kan transporteras tillbaka till Alleima. Efter rengöring av platsen i Sandviken, liksom diverse smörjning lyfts växellådan åter på plats och montaget kan påbörjas.

− Under arbetets gång upptäckte vi en del andra mindre problem. Men genom att vara lösningsorienterade löste vi även dessa inom tidsramen. Mitt intryck är att kunden är nöjd, särskilt med tanke på att vi har fått fler växellådor att reparera, säger Fredrik.

Alleima, Jernbro
− Jag är mycket nöjd med insatsen där Jernbro har tagit ett helhetsansvar för renoveringen. Det är otroligt proffsigt utfört. Serviceprotokollet, som gjordes efter utfört jobb, visar att man har gjort allt för att göra växellådan så bra som möjligt. Det är tydligt att Jernbros medarbetare gör det lilla extra för att det ska bli bra, avslutar Martin.

Alleima Tube AB är en ledande tillverkare av högförädlade produkter i avancerat rostfritt stål och speciallegeringar, samt produkter för industriell värmning.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Andreas Löfgren, Avdelningschef Maskinbearbetning Avesta +46 10-483 02 82 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Underhåll

  Bråda dagar på LKAB med underhåll, spillfickor och pelarförstärkning

  LKAB ville att vi även åtog oss arbete med spillfickor och pelarförstärkning förutom underhåll under underhållsstoppet.

  Strategiska Partnerskap

  Byte av båtlastarbälg på hög höjd över vattnet hos Lantmännen

  Vi har bytt en bälg på en båtlastare som Lantmännen använder för  lastning av spannmål. I tillägg till kompetens inom mekanik och el behövde personalen inte var rädd för höjder.

  Dela gärna detta