Stäng film

Vi har deltagit i arbetet med att förlänga en arbetsrullbana hos Ovako i Boxholm. Anledningen till arbetet var att kunden hade behov av att köra en större ämnesdimension på rullbanan för att möta den ökade efterfrågan av längre varmvalsade stålstänger.

− Ett mycket gott samarbete har bidragit till att vi nu har nya förutsättningar i produktionen som medför högre produktivitet och möjliggör att vi kan valsa ner större ämnesdimensioner till rätt dimension som kunden kräver. Dessutom med hög kvalitet, berättar Michael Willner, Projektledare på Ovako.

Den befintliga rullbanan var för kort för att kunna leverera stänger som blir längre vid nedvalsning till vissa kunder och behövde därför förlängas. Därför tog Ovako fram en lösning för att klara behovet, vilket innebar installation av två nya sektioner och flytt av den gamla utrustningen till slutet av rullbanan.

− Anledningen till att vi valde att samarbeta med Jernbro var att vi fick en helhetslösning med dem, där el, mek och rör ingick. Det är helt klart enklare att samordna få leverantörer framför flera, fortsätter Michael.

Ovako, Rullbana, Jernbro

Ovako_Arbetsrullbana_Jernbro− Projektet genomfördes under ett semesterstopp och var därför tidspressat och behövde genomföras i en speciell följd. Exempelvis behövde vi demontera den gamla utrustningen innan byggarbetarna kunde gjuta plattan till den nya delen och påbörja arbetet med utbyggnaden. Eftersom det inte fanns måttsatta ritningar, behövde vi göra inmätning och injustering. När det var klart, kunde lyft, flytt och installation av de nya rullbanesektionerna göras, liksom av den gamla. Vid dessa moment hade vi hjälp av kranbil. Vidare har rör för tryckluft och gas flyttats och återställts och de nya rullbanorna är inkopplade till det befintliga systemet med centralsmörjning. Arbetet innebar en hel del svetsning utomhus, vilket gjorde oss väderberoende, berättar Morgan Ferm, Underhållsmekaniker på Jernbro.

Ovako_Arbetsrullbana

 

 

Jimmy Sjögren, Gruppchef El på Jernbro fyller i:
− När det gäller el har vi utfört ur- och inkoppling vid befintliga rullbanan och de nya sektionerna. Med tanke på den värme som alstras vid varmvalsning, så tar elkablage stryk snabbare än vanligt och därför passande vi även på att byta ut det. Vi kompletterade också med belysningsinstallation i den nya delen. Som vanligt avslutade vi med att funktionstesta elektriciteten för att kontrollera att det fungerade som det var tänkt.

Jernbro_Ovako_Arbetsrullbana

− Ovako efterfrågade kompetent personal som kunde ställa upp på deras semesterstopp och det har vi verkligen levererat. Arbetet har flutit på bra och det grundar sig troligtvis i att projektmöten hölls från start med alla inblandade yrkesgrupper. Det bidrog till respekt för varandras arbeten och minskade risken för olyckor. Projektet har varit intressant och det är extra kul när flera avdelningar från oss på Jernbro är involverade. Parallellt utförde vi dessutom ett annat projekt ihop med Ovako, varför våra elektriker och mekaniker arbetade omlott med projekten. Jag har förstått att vi därmed bidrog till att Ovako kunde få båda projekten genomförda, säger Martin Andersson, Regionchef för Underhåll Öst på Jernbro.

− Samarbetet i projektgruppen med produktions- och underhållspersonal på Ovako, Jernbro och byggföretaget har fungerat utmärkt, trots tidspressen. Det har helt klart varit det bästa med projektet och som möjliggjort att vi kunde gå i drift enligt plan, avslutar Michael.

Ovako, Jernbro

Ovako är en ledande europeisk tillverkare av komponentstål till kunder inom till kullager-, transport- och tillverkningsindustrin.

 

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Martin Andersson, Regionchef Underhåll Öst Finspång +46 10-483 03 42 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Strategiska Partnerskap

  Byte av båtlastarbälg på hög höjd över vattnet hos Lantmännen

  Vi har bytt en bälg på en båtlastare som Lantmännen använder för  lastning av spannmål. I tillägg till kompetens inom mekanik och el behövde personalen inte var rädd för höjder.

  Projekt

  Vi bidrar till den gröna omställningen och Sveriges första vätgastankstation

  Till Metacons byggnation av en vätgastankstation i Uppvidinge har vi levererat expertis inom konstruktion, teknik och projektledning. Dessutom har vi utfört rörsvetsning, rörarbeten och montage.

  Dela gärna detta