Stäng film

En mil norr om centrala Umeå, ligger två av Umeå Energis kraftvärmeverk, Dåva 1 och 2, med avfalls- respektive bioenergipannor som förser regionen med energi. Den första anläggningen – Dåva 1 – byggdes 1999 och har därmed hunnit trimmas in ordentligt. Det har också uppenbarat sig en del underhållsbehov, till exempel i form av en ny överhettare.

Niklas Jakobsson, anläggningsägare för avfallspannan Dåva 1, berättar att de -under revisionen 2011 hade upptäckt att det började bli dags för att byta överhettare.

– Efter att ha räknat på det, kom vi fram till att vi skulle satsa på en ny materialkombination. Där principen och grunden är desamma som tidigare, men ytan beläggs med två millimeter Inconel 625.

Anledningen är att de ville förlänga bytesintervallerna för överhettaren. Med det nya materialet kan det räcka med att byta kanske vart tionde år, tror Niklas Jakobsson, i stället för efter tre-fyra år som det har behövts tidigare.

– Givetvis är det ett dyrare material, så bytena blir mer kostsamma, men totalt sett räknar vi med att det blir lönsamt. Speciellt som vi märker att bränslet inte direkt blir ”snällare”, utan risken för korrosion verkar öka hela tiden.

 

KOMPLEXA FÖRARBETEN

Jernbro fick totalentreprenaden för bytet i en upphandling.

– Tidsfaktorn var en viktig del av upphandlingen, för vi visste vilka veckor i maj som det skulle ske, alltså samtidigt som vi hade vårt ordinarie revisionsstopp. Och då gällde det att leverantören kunde hantera de komplexa förarbetena och var till hundra procent beredd när det var dags. Samtidigt var förstås tillverkningsdelen kritisk, så att den nya utrustningen skulle klara alla standarder och krav, säger Niklas Jakobsson.

Ytterligare en aspekt som var viktig för honom var kommunikationen, så att han fick reda på eventuella avvikelser från schemat och för att kunna samköra insatserna med övriga entreprenader som Umeå Energi anlitade samma period.

– Det skötte Jernbro mycket bra. Vi hade till exempel en situation när vi riskerade försening, och då satte de in extra resurser och ökade tempot tills det var utrett.

En annan del av uppdraget för Jernbro var att ta hand om all myndighetskontroll som krävs enligt Tryckkärlsförordningen, som styr allt från tillstånd till utförande.

– Bra material kan vara helt värdelösa i praktiken för oss om vi inte har den dokumentation som behövs.

Ett annat kontrollmoment handlade om arbetsmiljön, berättar Niklas Jakobsson.

– Vi har väldigt höga krav på arbetsmiljön på Umeå Energi. Så i de större jobben gör vi själva ronder, men Arbetsmiljöverket är också här och inspekterar regelbundet.

IMPONERAD AV ARBETET

Senare vann Jernbro ytterligare en upphandling som Umeå Energi gick ut med. Denna gång gällde det att ta hand om byte av två andra överhettardelar och att byta delar av en panelvägg i eldstaden.

I detta uppdrag fick Jernbro betydligt kortare tid för förberedelser än normalt, eftersom Umeå Energi tvingats lägga om sitt schema sedan deras revisionsleverantör gått i konkurs.

– Jag är imponerad av hur Jernbro har hanterat arbetet hittills. Vi skrev ju avtal först i juni, och revisionen ska ske i september.

Han konstaterar att det aldrig var aktuellt att lägga revisionen ännu senare, eftersom de då börjar komma in på den energikrävande perioden av året – helt enkelt för att det blir kallare.

– Vi är överhuvudtaget ytterst måna om att minska antalet oplanerade stopp på vintern. Det handlar förstås mycket om ekonomi. En dags stillestånd i Dåva 1 kostar oss dubbelt så mycket under vinterhalvåret som under sommaren – och det är stora summor det rör sig om, säger Niklas Jakobsson med eftertryck.

Jernbro kraftsamlar

Håkan Persson är Jernbros projekt- och montageledare vid Umeå Energi.

– Vi är mycket stolta över att ha fått dessa uppdrag, som är ytterst verksamhetskritiska för Umeå Energi, säger han.

En av anledningarna till att Jernbro vann upphandlingarna är den gedigna erfarenheten av liknande anläggningar som finns inom företaget, anser Håkan Persson.

– Inte minst har vi folk som har arbetat med en rad olika uppdrag vid anläggningar i Västsverige. Dessa erfarenheter kan vi då lätt dra nytta av vid ett uppdrag som detta.

Han ser också hur Jernbros möjlighet att kraftsamla på kort tid har gjort att Umeå Energi har blivit nöjda med leveranserna hittills.

– Vi har goda möjligheter att kalla in kompetenser från olika områden vid behov. Det är mycket värdefullt i många lägen.

"Jag är imponerad av hur Jernbro har hanterat arbetet hittills. Vi skrev ju avtal först i juni, och revisionen ska ske i september."
Niklas Jakobsson, anläggningsägare för avfallspannan Dåva 1, Umeå Energi.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Urban Sjöström, Affärsenhetschef Projekt Mitt Skultuna +46 10-483 04 92 Skicka e-post

Kontakta undefined

    Du kanske också är intresserad av

    Underhåll

    66% färre utryckningar

    Oxelösunds Hamn satsar på ökad produktivitet, vilket ställer nya förebyggande krav på underhållsorganisationen.

    Underhåll

    Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtal

    Vi gjorde en leveransöverenskommelse där vi lovade att hålla eftermarknaden vid liv till 2030.

    Dela gärna detta