Stäng film

Om det är mer än fem personer på en enhet, säger arbetsmiljölagen att man ska ha ett skyddsombud, det vill säga en person som företräder företaget i arbetsmiljöfrågor. På Jernbro finns det nästintill 40 skyddsombud. Men vad innebär det att vara skyddsombud? Det berättar Fredrik, Nasam och Mikael på Jernbro om här – ett passande ämne idag på Skyddsombudens Dag.

Fredrik Kringberg – HSEQ-chef på Jernbro

Fredrik Kringberg− Jag vill verkligen trycka på att Jernbros skyddsombud har en otroligt viktig roll i vårt övergripande arbetsmiljöarbete och kvalitetsarbete. Rollen innehåller tre viktiga delar. Framför allt har de en rådgivande roll, eftersom de har djup kunskap om säkerhet och arbetsmiljö som de kan stötta både chefer och kollegor med. Det kan vara om hur man jobbar systematiskt och säkert för att alla ska känna sig trygga, må bra på jobbet och kunna lämna arbetet oskadd efter att ha arbetat klart.

− Skyddsombuden har också en övervakande roll. Med det menar jag att de ska titta på om det finns rätt förutsättningar att arbeta säkert och att vi faktiskt följer våra rutiner på ett korrekt sätt gällande till exempel riskbedömningar och användning av skyddsutrustning. Den tredje delen är att skyddsombuden även har en formell roll, som innebär att de faktiskt kan ingripa om de ser något som inte känns säkert eller direkt felaktigt.

− Alla Jernbros skyddsombud gör ett otroligt bra jobb i de olika skyddskommittéerna och i det löpande arbetet. Jag är tacksam för att vi har dem, för de har en betydande roll och bidrar stort. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att alla medarbetare ska känna att de har mandat att säga stopp om de själva är med om eller ser ett osäkert förhållande eller beteende. Genom att säga ”stopp, backa bak, tänk efter” kan man exempelvis förmedla att skyddsutrustningen behöver ses över.

Fredrik vill uppmana fler att ta reda på vad det innebär att vara skyddsombud. Detta för att det ofta behövs fler och för att det är utvecklande för både specialister och de som har ambition att bli chef. Gällande det sistnämnda menar Fredrik att man har stor nytta av erfarenheten när man går vidare som chef, eftersom skyddsombudrollen innebär att leda och coacha inom det viktiga området arbetsmiljö.

 

Mikael Färnström – skyddsombud på Jernbro i Avesta

Mikael har haft rollen som skyddsombud under hela sin anställningstid på Jernbro, som nu är omkring 10 år.

− Som skyddsombud kontrollerar jag arbetsmiljön i verkstan i Avesta. Det kan bland annat vara kontroll av att det sitter skydd på maskiner, att belysning finns, fungerar och byts ut vid behov och att svetsutsug fungerar optimalt. Jag brukar trycka på vikten av allmän ordning och reda av exempelvis kablar, slangar och verktyg. Rollen innebär även att jag är med på skyddsronder och skyddsmöten och då brukar jag förbereda mig genom att gå igenom vissa punkter med arbetsledaren innan.

I sin roll som mekaniker är Mikael ofta ute på projekt och då är det viktigt att följa de regler som gäller just där. Hos kunder kontrollerar han också arbetsmiljön, men då ihop med kundens skyddsombud. Det innebär att han på nya platser, behöver redovisa eventuella risker för nya personer, vilket betyder att rollen som skyddsombud har många kontaktytor.

− Att man utmanas att samarbeta och kommunicera med andra, är också en av anledningarna till att jag rekommenderar andra att söka rollen. Ett annat skäl är att det är lärorikt, eftersom man får lära sig mycket om skydd och säkerhet.

− Jag tycker att alla hjälps åt med att hålla en bra nivå på arbetsmiljön. Det är även god kommunikation med cheferna, som exempelvis ser det som viktigt och självklart att ha rätt skyddskläder.

 

Saman Nazif – skyddsombud på Jernbro i Skåne

Skyddsombud Jernbro

Saman Nazif är underhållsmekaniker på Jernbro i Malmö och blev vald till skyddsombud i samband med att han började på Jernbro 2016.

− Jag är skyddsombud för Jernbro-kollegorna i Malmö, Trelleborg och Helsingborg och i närliggande område, men också hos en kund dit jag är uthyrd. För mig innebär rollen att informera kollegorna om vad som är rätt och fel och vad som är lagligt på aktuell arbetsplats. Jag brukar lyfta att det är viktigt att vi har all nödvändig skyddsutrustning och att de ska vara godkända och besiktigade.

Saman är också noga med att poängtera vikten av att säga till om man exempelvis upptäcker något som är trasigt och se till att det kasseras och beställs nytt. Detta för att inte nästa person som kommer skadas. Det handlar om både personens egen säkerhet och kollegornas.

− Att vara skyddsombud handlar också mycket om att dela så mycket information och kunskap som möjligt från fackets säkerhetsutbildningar och interna möten.

Uppkomna frågeställningar kan Saman diskutera med andra skyddsombud på Jernbro, men även med facket. Det som medarbetarna exempelvis frågar om, är vad som gäller avseende veckovila och obekväm arbetstid. Rollen kan också handla om att medla mellan olika parter, delta vid lokaländringar och skyddsronder och uppmärksamma nyanställda om att han är skyddsombud.

− Jag trivs med att vara skyddsombud, eftersom det är ett viktigt arbete och för att jag därigenom bidrar till att skapa trygghet på jobbet.

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Fredrik Kringberg, HSEQ-chef Sverige +46 10-483 02 10 Skicka e-post

Kontakta undefined

    Dela gärna detta