Stäng film

Ökad automatisering innebär stora möjligheter för svensk industri. Det är framförallt en möjlighet för alla små- och medelstora företag. De står för merparten av industrins omsättning i Sverige och att de kan fortsätta vara lönsamma är en nyckel för framtiden.

– Ekonomisk hållbarhet för industrin är till stor del en fråga om att bli mer effektiv och hänger ihop med den sociala hållbarheten – det är viktigt att kunna ha en livskraftig industri så att det även i fortsättningen finns gott om arbetsmöjligheter, säger Anders Skoogh, forskare och lärare på Institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.

Enligt Business Sweden är automation en väg framåt för att behålla och expandera tillverkningen i ett höglöneland som Sverige. Med ökad automation minskar arbetskraftskostnadens andel av totalkostnaden för tillverkning samtidigt som industrin får ökad precision, ökad kvalitet och leveransvolymer.

Forskning från Högskolan i Gävle visar att av de svenska teknikföretag som flyttade ut produktionen före år 2010, så väljer nu 40 procent att återigen bedriva delar av den i egen regi här hemma. För många industrier blir det allt kortare mellan nya modeller och uppdateringar och då är det en stor fördel att kunna hålla samman produktionen med till exempel forsknings- och utvecklingsavdelningen.

En profetia som ofta återkommer är att ett visst antal arbetstillfällen kommer att försvinna till följd av ökad uppkoppling och automatisering. Anders Skoogh på Chalmers delar inte den uppfattningen.

– Jag är inte säker på att det kommer att försvinna särskilt mycket jobb. I en allt mer automatiserad produktionsmiljö blir det allt viktigare att allt fungerar som det ska, med minimala driftstopp. Ett möjligt scenario är att det kommer att krävas mindre personal som ansvarar för drift, och fler som sysslar med utveckling och underhåll.

Bild på Anders Skoogh

Anders Skoogh, forskare och lärare på Institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.

Enligt Anders Skoogh står vi snarare inför den motsatta problematiken. Många erfarna industriarbetare går i pension och det fylls inte på med industriinriktade ungdomar i den utsträckning som behövs. För att behålla livs- och konkurrenskraften i svensk industri kan därmed en ökad automatisering vara en av nycklarna.

 

40% av svensk industri flyttar hem jobben

väljer att flytta hem delar av sin produktion till Sverige igen

 

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Pär Knutsson, Skövde (Sydväst) Säljchef Automation +46104831184 Skicka e-post

Kontakta undefined

  Du kanske också är intresserad av

  Underhåll

  Undersökning: Tillståndsbaserat underhåll ger bättre snurr

  Vi har frågat 100 underhållschefer i 10 olika branscher på företag med mer än 50 anställda om de arbetar med tillståndsbaserat underhåll. Resultatet är tydligt.

  Automation

  Jernbro levererar testbänkar till Kina

  När Volvo Cars valde att satsa på en motorfabrik i nordöstra Kina gick uppdraget att leverera och installera testbänkar till Jernbro

  Dela gärna detta