Stäng film

Lösningen för Trelleborg Sealing Profiles blev ett flerårigt avtal med Jernbro om en totallösning kring bland annat underhåll, service och logistik. Trelleborg Sealing Profiles är inriktat på tätningar och tätningssystem och ligger i Värnamo. Här sker produktion och hantering av standardiserade och anpassade tätningsinnovationer till ett stort antal branscher.

Johan Wahlström är Operations manager på Trelleborg Sealing Profiles Sweden sedan maj 2012. När han började hade det stora samarbetet med Jernbro inletts ett par månader tidigare.

– Även om jag inte var med själv, så vet jag att bakgrunden var att man ville göra en ordentlig förbättring när det gällde framförallt underhåll, säger han.

Initialt var målet en kostnadsbesparing och det skulle bli mer fördelaktigt med en totallösning, där en enda leverantör anlitades för att ta hand om flera verksamhetsstödjande servicetjänster. Efterhand har de även sett att det går att öka tillgängligheten med Jernbros hjälp.

– Efter diskussioner med Jernbro kom man fram till den här lösningen, med ett avtal som täcker underhåll, service och logistik. Utöver det köper vi till uppdrag som exempelvis nyinstallation, inköp av maskiner och renhållning.

I samband med att Jernbro fick ansvaret för dessa delar tog de också över Trelleborgs medarbetare på de berörda avdelningarna. I början av 2014 hade Jernbro omkring 20 medarbetare på plats, varav de flesta var före detta Trelleborgsanställda.

– Det är väldigt värdefullt att kunna lösa det så, eftersom det rör sig om områden där det finns mycket specialkompetens att ta tillvara. Lägger man då till väl utvecklade underhållssystem, som Jernbro har gjort, så skapar det goda förutsättningar för att kunna effektivisera verksamheterna, säger Johan Wahlström.

 

UTVECKLA SPECIALKOMPETENS

Vissa av medarbetarna hade varit länge hos Trelleborg, och hamnade i en ny situation när en del av deras tidigare kollegor i produktionen istället blev deras kunder.

– Det är klart att det blir en omställning, men jag upplever att det har fungerat bra. För många av dem kan det medföra möjligheter att utvecklas inom sin specialkompetens när de nu är anställda inom ett bolag med fokus på industriservice. De kan få ett utökat ansvar och växa i sina roller.

Johan Wahlström är mycket nöjd med utfallet av den nya lösningen.

– Det är mycket tydligt att struktureringen av service och underhåll är bättre. Det är en viktig pusselbit för att nå ökad tillgänglighet och att förebygga akut underhåll. Vi vill givetvis ha så mycket up-time som möjlig, och det har Jernbro hjälpt till med.

Han tycker att det är en stor fördel att Jernbro finns med i hela kedjan, från det att Trelleborg plockar in material från sina leverantörer, genom hela hanteringen, till att de lastar på för leverans ut till kunderna.

– Den där helheten skapar ett engagemang. Jag ser Jernbro som en samarbetspartner som aktivt ska bidra till vår förbättringsprocess. Just nu har vi till exempel ett projekt som ska leda till minskad ställtid, och där har vi med Jernbro i arbetet.

Han ser också att deras nya lösning ger en fördel i form av ökad flexibilitet.

– Genom att ha det här avtalet med Jernbro kan vi lätt ta in kompetens inom exempelvis eldokumentation i just de skeden när det behövs, säger han.

Nästa naturliga steg i samarbetet skulle därför, enligt Johan Wahlström, vara att Jernbro använder all den information som de har fått genom uppdragen i bolaget och omvandlar den till ett antal förbättringsförslag.

KORT OM AVTALET

Jernbros avtal med Trelleborg Sealing Profiles Sweden löper under sex år från mars 2012. Avtalet är värt totalt cirka 120 miljoner kronor och innebär att Jernbro ska samordna och utveckla ett stort antal verksamhetsstödjande servicetjänster i och omkring anläggningen i Värnamo.

Trelleborg är världsledande inom specialtillverkade polymerlösningar. De tätar, dämpar och skyddar kritiska applikationer i krävande miljöer. Trelleborg Sealing Profiles tillverkar extruderade profiler, elastomer och tätningar för fönster och fasader till bostäder och till olika industriella applikationer. Verksamheten omsätter cirka 1 miljard kronor (115 miljoner euro), och har omkring 585 anställda fördelat på USA, Sverige, Tyskland, Polen och Litauen.

Läs mer här

"Det är mycket tydligt att struktureringen av service och underhåll är bättre. Det är en viktig pusselbit för att nå ökad tillgänglighet och att förebygga akut underhåll. Vi vill givetvis ha så mycket up-time som möjlig, och det har Jernbro hjälpt till med."
Johan Wahlström, Operations manager på Trelleborg Sealing Profiles Sweden

Nyfiken på att veta mer?

Välj kontaktperson

Martin Berntsson, Göteborg (HQ) Regionchef Sydväst +46104830655 Skicka e-post

Kontakta undefined

Du kanske också är intresserad av

Underhåll

Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtal

Vi gjorde en leveransöverenskommelse där vi lovade att hålla eftermarknaden vid liv till 2030.

Underhåll

Rapport – Industrins största utmaningar inom underhåll

Vilka är de största utmaningarna inom svensk industri när det gäller underhåll? För att få svar på denna fråga gjorde vi en undersökning på Underhållsmässan i Göteborg 2018. Frågorna ha…

Dela gärna detta